Sayfalar

5 Ocak 2011 Çarşamba

AŞURE

AŞURE

1,5 su bardağı aşurelik buğday 
1 su bardağı nohut 
1 su bardağı kuru fasulye 
4 su bardağı Toz Şeker 
15 su bardağı su 
1 çay bardağı kuru üzüm 
1 çay bardağı küp doğranmış kayısı(yaklaşık 6-7 adet) 
1 çay bardağı doğranmış kuru incir           "
1 portakal suyu ve kabuğunun rendesi (ince de doğrayabilirsiniz)
1 elma ince küp halinde doğranmış

Süslemek için:

1 çay bardağı kuş üzümü 
Çekilmiş ceviz içi
Tarçın, nar taneleri

Hazırlanışı:

Buğday, fasulye, nohutu yıkayıp ayrı kaplarda bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün buğdayı süzüp büyük bir çelik tencereye alın. 15 su bardağı su ekleyip kaynatın. Üzerinde biriken köpüğü bir kevgirle alıp tencerenin kapağını kapatın ve 30 dakika kaynatın. 

Fasulye ve nohutu süzüp ayrı kaplarda haşlayın. 

Buğday taneleri iyice yumuşayıncaya kadar yaklaşık  kısık ateşte arasıra karıştırarak pişirin. Buğdayın suyu  kıvamına gelmek üzereyken tozşeker, nohut ve kuru fasulyeyi ekleyin.

Kuru üzüm(bir kapta suda bekletin susuyla birlikte katın ve kuru kayısıyı küp doğrayıp ilave edin. 1 elmayı (sarı yada kırımızı elma) ince küpler halinede doğrayıp içine atın.

Aşurenin pişmesine yakın doğranmış kuru inciri ve kuş üzümünü ekleyip karıştırın. Son olarak portakal suyunu, kabuğunun rendesini ve 2 paket fındık içini ilave edin. Bu aşama da arzuya göre karanfil ve dolmalık fıstıkta atılabilir.
Aşurenin altını kapayın. Sıcakken kâselere boşaltın. Soğuyunca üzerini ceviz içi, kuş üzümü, tarçın ve nar taneleri ile süsleyerek servis yapın.

AFİYET OLSUN 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder